Jæren Kystlag
For bevaring av vår kystkultur ...
Kveldsmørket kommer stadig tidligere, og høstens aktiviteter har begynt for fullt på Sør-Reime.
For øyeblikket er det Jaren som skal ha tiltrengt vedlikehold, samt at neste års utlodningsbåt er på beddingen. Så sant ingen andre aktiviteter pågår på en onsdag så er det liv og røre på "båthuset".
Siste tilskudd til restaurering i huset er et lite klenodium. En Oselver har funnet veien til Jæren. Båten er bygget ved Henrik J Askvik båtbyggeri på Askvik ved Hagavik utenfor Bergen rundt år 1930. Det som er spesielt med båten er at den er utstyrt med innenbords motor, en Gøta motor på 2.5Hk.
Eier er Bjørn Haugland fra Ganddal som hentet Oselveren hos sin morfar i Rosendal for kort tid siden. Båten hadde da vært lagret i et naust de siste 20 år, men Bjørn husker godt alle turene med båten på fjorden da han var på besøk.
Seksæringen
Denne er på 22 fot og ble bygget rundt 1920. Tidligere ble den benyttet til teinefiske og som notbåt.
Båten som var eid av Roald Reime og Jostein Skrunes ble gitt til Kystlaget i 1999, etter å ha ligget ubrukt på utsiden av et naust på Reime i nærmere 45 år.
Noen bord hadde sleppt i stevnen og båtbygger Sjur Idsal fikk oppdraget med å sette den i stand.
Litt senere ble båten utstyrt med mast og seil som Torbjørn Obrestad hadde liggende, og som han ga til Kystlaget.
I år 2000 var båten ferdig restaurert, og den ble så sjøsatt og vist frem under Forbundet Kysten sitt landsstevne i Egersund samme år.
Den våkne observatør vil kanskje lure på hvorfor seksæringen har 3 keiper på babord, og bare 2 keiper pluss 1 sefter bak på styrbord? Vel, nota ble satt ut på styrbord side, og da kunne sefteret fjernes slik at nota kunne gå uhindret i sjøen.
Gavlabåten
Denne ble bygget i Hardanger i 1965, og ble kjøpt ny av Jon Kydland fra Varhaug gjennom båtforhandler Svåsand i Stavanger. Båten hadde opprinnelig en rulle akter, som av en eller annen grunn ble fjernet. Pullerten i baugen ble påsatt senere.
Palle Pallesen fra Bryne hadde en brukt Glimt motor som han kjøpte i 1956, dvs 8-9 år før båten var ferdig. Motoren er forøvrig den siste Glimt motoren som ble laget av Karl Pedersen i Hillevåg, Stavanger.
Jan Kydland og Palle Pallesen ble enige om å ha båten i lag en periode.
I 1966, da båten kun var ett år gammel, fikk vi en kraftig storm som rett og slett dro baugen av båten. Dette skjedde da båten lå i Madland havn.
Kystlaget fikk båten av Odd Skår i 1999, og etter omfattende restaurering er den nå i god stand.
Jaren
Båtbygger Sjur Idsal kan fortelle at båten er basert på en gammel restaurert båt han så i Skudesnes for en del år siden, en han likte meget godt. En eldre kar som også var i Skudesnes den dagen kunne fortelle at båttypen hadde gjort tjeneste som losbåt for frakt av los ut til ventende fartøy.
Desverre fantes det ingen bilder eller tegninger av originalen så Sjur måtte basere byggingen på det han kunne huske fra sitt besøk i Skudesnes.
Båten ble påbegynt i 2004 og sjøsatt i 2007. Byggingen ble gjennomført både som dugnad og som kursobjekt i båtbygging for både medlemmer og ikke-medlemmer av Kystlaget. Som tidligere losbåt må konstruksjonen kunne tåle en støyt, og Sjur kan fortelle at de også var ute i skogen og hogget materialer til farkosten.
Den ble sjøsatt under Jonsokfeiringen 2007 i Obrestad Havn og Gudmor Bjørg Obrestad Åsbø ga farkosten navnet "Jaren".
Båten er utstyrt med både motor og spriseil, og seiler godt. Håpet var derfor å få brukt den til seilkurs. I praksis kan båten uten problemer betjenes av en person, noe også var hensikten med originalen når losen hadde gått fra borde, og kun losgutten var igjen ombord.
Her ser du "Jaren" til venstre og "Gavlabåten" til høyre.
Bildet her er hentet fra Jonsokfeiringen 2007 i Obrestad Havn da "Jaren" ble sjøsatt og døpt.
Båtbygging
Her ser du bilder fra lagets bygging av båter, bl.a en færing som gjerne ender opp som meget populær hovedgevinst i loddsalget under Jonsokfeiringen i Obrestad havn.
Her ser du byggingen av en robåt (eller færing) i lerketre våren 2009.
Prosjektet under er en 21 fots losbåt, senere identifisert som Kystlagets egen "Jaren". Dette prosjektet som gikk over flere år ble startet i 2004, og båten ble sjøsatt i 2007. Du kan se mer om "Jaren" under Båter i menyen til venstre.
Kjølen i furu og stevnene i eik.
Det første furubordet er på plass.
Bordet holdes på plass av takstøtter.
Flere bord tilpasses
... og festes med kobberklink og rustfrie skruer.
Nå begynner det å ligne en båt.
Mal for selve skrogformen festes midlertidig.
Nå ligner det enda mer på en båt.
Sjur Idsal tar nøyaktige mål av banda.
Listene smøres inn med lim.
Listene settes i press for å oppnå riktig form.
Bjørn Haugland fra Ganddal har nylig hentet sin morfars Oselver fra et naust i Rosendal, hvor båten har vært lagret de siste 20 år. Oselveren ble bygget i 1932 ved Henrik J Askvik båtbyggeri ved Hagavik, like utenfor Os i Hordaland.
Via vår nettside fikk Bjørn interesse for vår aktivitet på Sør-Reime og det som foregikk der, og han tok derfor kontakt med vår formann. Båten er for øyeblikket til faglig og saklig vurdering av gjengen på Sør-Reime for mulig restaurering.
Det er også på sin plass å nevne at Oselveren ble kåret til Norges nasjonalbåt av Redningsselskapet i 2009.
For å kunne restaurere båter må vi ha et passende tilholdssted, og så langt har vi holdt til i en gammel fabrikkbygning på Sør-Reime. Tidligere ble det produsert fjøsvinduer i betong i bygget, men nå brukes det til bygging og restaurering av eldre båter.
Vi må jo plassere båten et sted hvor vi kan jobbe med den .......
En gammel snekke som ble pusset opp og senere solgt til inntekt for Kystlaget.